Sağlık

Küme Baş Ağrısının 6 Ana Belirtileri

KÜME BAŞ AĞRISININ 6 ANA BELİRTİSİ

Küme baş ağrıları, başın bir tarafında, genellikle göz çevresinde hissedilen dayanılmaz ağrı olarak tanımlanır. Küme baş ağrılarının kesin nedeni bilinmemektedir ancak vücudun biyolojik saatindeki anormalliklerin küme baş ağrılarında rol oynadığı düşünülmektedir. Küme baş ağrılarının, migren ve gerilim baş ağrılarından farklı olarak gıdalar, hormonal değişiklikler veya gerginlik gibi tetikleyicilerden kaynaklanmadığı belirtiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Dr. Özden Yener Çakmak küme baş ağrısı hakkında bilmeniz gerekenleri anlattı.

20-40 yaşları arasında daha sık görülüyor

Küme baş ağrısı, migren ve gerilim baş ağrısından sonra en sık görülen primer baş ağrısı türüdür ve nedeni tam olarak bilinmemektedir. Her yaşta görülebilmesine rağmen 20-40 yaş arası bireylerde ve erkeklerde daha sık görülür. Sigara içmek başka bir risk faktörüdür. Alkol kullanımı da ağrının başlamasını tetikleyebilir. Küme baş ağrısı, göz çevresinde tek taraflı, kısa süreli ve şiddetli baş ağrısıyla karakterize olan, belirli aralıklarla ataklar halinde tekrarlayan bir baş ağrısı türüdür. Şiddetli ağrı genellikle geceleri ortaya çıkar ve insanları uykudan uyandırır.

Set nokta şeklinde görünür

Küme baş ağrılarında ağrı genellikle 15-180 dakika sürer ve gün içinde 1 ila 8 kez tekrarlayabilir. Ataklar genellikle haftalar veya aylar süren (genellikle 1-3 ay) küme dönemlerinde meydana gelir ve aylar veya yıllar süren baş ağrısının olmadığı dönemlerle ayrılır. Ağrı dönemlerinin süresi ve zamanlaması bireylerde sabit olabilir. Daha az sayıda hastada baş ağrısı düzelmeden devam eder ve daha sonra buna hep küme (kronik küme) adı verilir.  

En çok göze çarpıyor

Küme baş ağrısı, çoğunlukla göz çevresinde kendini gösteren, tek taraflı, şiddetli ağrıyla ortaya çıkar. Ağrının bir diğer tipik özelliği de genellikle gece veya sabah ve aynı saatlerde başlamasıdır.

Ağrıya eşlik eden aşağıdaki belirtiler de dikkate alınmalıdır:

  1. Aynı tarafta kanama, yırtılma veya batma hissi
  2. Burnun aynı tarafında tıkanıklık veya burun akıntısı
  3. Alnın veya yüzün aynı tarafında terleme
  4. Aynı taraftaki göz kapağının sarkması
  5. Yüzde ve beğenilen ödem
  6. Ajitasyon ve huzursuzluk

Ağrı başladığında hareket etme ihtiyacı ortaya çıkar.

Küme baş ağrısı yaşayan kişi artan huzursuzluk nedeniyle çoğu zaman oturamaz ve hareket etme ihtiyacı hisseder. Bazen migren tipi ağrılarda olduğu gibi ışık hassasiyeti de olabiliyor. Ağrı atağı sırasında bradikardi (kalp atım hızında azalma), hipertansiyon (kan basıncında artış) ve mide salgı üretiminde artış da meydana gelebilir.

Tetikleyicileri ortadan kaldırmak önemlidir

Tedavi adımları tetikleyicilerin ortadan kaldırılması, atak tedavisi ve uzun süreli savunma yani atakları önleyen profilaktik tedavi olarak sınıflandırılabilir. Öncelikle hastaların sigara, alkol gibi tetikleyicilerin kullanımını azaltması veya durdurması gerekiyor. Aşırı sıcağa maruz kalmaktan ve atakları tetikleyebilecek antrenmanlardan kaçınılmalıdır. Migren ataklarından farklı olarak besin duyarlılığı, hormonal ve stresör faktörler bu bireylerde atakları tetiklemez.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

gemlikajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu