Haber

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası senaryolar tartışıldı

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) ile 7 ülkeden farklı fikir kuruluşunun işbirliği ve iştirakiyle düzenlenen III. Memleketler arası Global Güvenlik Konferansı, “Rusya-Ukrayna Çatışması ve Sonrası: Yeni Bir Sistemik Türbülansa Mümkün mü” temasıyla gerçekleştirildi.

Koordinatörlüğünü, HKÜ İktisadi, İdari ve Toplumsal Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Memleketler arası Alakalar Kısmı Öğretim Üyesi Dr. Murat Aslan’ın yaptığı çevrimiçi olarak düzenlenen konferans’a onur konuğu olarak katılan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasl Bodnar, konuya ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi ve savaşın yayılma riskine dikkat çekerek, Rusya’nın yayılmacı siyasetinin tüm bölgeyi ve dünyayı tehdit ettiğinin altını çizdi. Konferansın açılışında konuşan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, “Rusya-Ukrayna savaşı gelecek için makûs senaryoların konuşulmasına sebep oldu. Olası nükleer savaş projeksiyonları ve ekonomik travmalar tartışılmaya başlandı. Kimi devletler, iklim değişikliğine bağlı doğal afetler yerine, bütçelerini askeri harcamalara daha çok yönlendirmeye başladılar. ‘En kötü senaryoya doğru mu gidiliyor?’ kaygısı oluştu. Bu bağlamda, biz akademisyenlerin olumsuz bu yankılanmaların tehlikelerini hatırlatmak ve kamuoyunu yanlışsız aydınlatmak için daha fazlasını yapmamız gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle, bu konferans, risklere daha hazırlıklı olmak ismine teori ve pratiğin sinerjisini bütünleştirmek için yapılan değerli bir fonksiyon görecektir. Ortak geleceğimizi geliştirecek formda, dünyanın istek edilen değişim ve ilerlemesine katkıda bulunmamızı dilerim” dedi.

Toplam üç panel halinde gerçekleştirilen konferansta “Ukrayna Savaşının Tesirleri: İktisat, Güvenlik ve Global Yönetişim”, “Mevcut Güvenlik Riskleri” ve “Tehditlere Ahenk içinde Milletlerarası Mukabele” temaları tartışıldı. Dr. Murat Aslan’ın yönettiği ilk panelde HKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Keser “Çatışmaların Arifesinde Başkanların Anlatıları: Putin ve Zelensky’nin Karşılaştırmalı Söylemi” sunumunu gerçekleştirdi. Romanya’nın Yeni Strateji Merkezi Onur Üyesi (E) Büyükelçi Gheorghe Magheru ise Karadeniz’deki güvenlik durumunu küresel ve bölgesel kaygılar bağlamında inceledi. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Acer’in yönettiği ikinci panelde; Macaristan’ın Andrassy Üniversitesi’nden Prof. Heinrich Kreft, Avrupa’nın Rusya’ya karşı iş birliği ve çaba tercihleri ortasına sıkışan siyasetine açıklık getirdi. Bulgaristan’ın eski Savunma Bakanı Yardımcısı ve Sofya Güvenlik Forumu Başkanı Jordan Bozhilov ise Dünya sisteminde parçalanmışlığa dikkat çekerek yeni düzenin tekrar inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. Sırbistan’ın Jeostrateji ve Terörizm Araştırmaları Merkezi Lideri Vlade Radulovic, yeni tehditlere karşı bölgesel iş birliği tahlillerinin daha faal olabileceğini vurguladı. HKÜ Öğretim Üyesi Dr. Murat Aslan da çağdaş devir çatışmalarının eğilimlerini incelerken düşük profilli çatışmalarla topyekün harp ortasında kalan bölgesel ‘süper çatışmaların’ olabileceğine dikkat çekti.

Almanya Şark Enstitüsü Araştırmacısı Benedict Van Den Woldenberg idaresinde yürütülen üçüncü panelde HKÜ Öğretim Üyeleri akademik çalışmalarını sundu. Doç. Dr. Ercan Seyhan el üretimi patlayıcıların stratejik silahlar haline dönüştüğünü vurgularken, Dr. Pelin Aliyev besin güvenliğinde yaşanan sıkıntılara yönelik araştırmasını anlattı. Doç. Dr. Cenker Korhan Demir ve Dr. Burçin Uluğ ise Rusya – Ukrayna Savaşı ile birlikte teorik çalışmaların birbirleriyle nasıl çeliştiğine dikkat çekip büyük güçlerin rekabetine yönelik sunum yaptı.

Konferansın İngilizce lisanında hazırlanacak bildiler kitapçığının önümüzdeki günlerde Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin web sayfasında yayımlanacağı belirtildi – GAZİANTEP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu