Kışı geride bırakan Kafkas arısının bal vardiyası ilkbaharda başladı.
Ardahan’da dil uzunluğu ve soğuğa dayanıklılık açısından Türkiye’de tek olan ve dünyanın en değerli dört türünden biri olan Kafkas arısı baharın gelmesiyle bal mesaisine başladı.
Soğuk iklimlere dayanıklılığı ile öne çıkan Kafkas arıları için 706 işletmeye ait 40.259 kovan kışı şehir içi ve açık havada geçiriyor.
Posof ilçesinde kuruma bağlı kovanlarda incelemelerde bulunan Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Sinan Aydın, gazetecilere kışlama dönemini tamamladıklarını söyledi.
Kışlama döneminde kovanların genel durumunun sağlıklı ve kuvvetli olduğuna işaret eden Aydın, “Kafkas arısı bahar aylarında geç uyanan ancak yaz aylarında hızla gelişen ve oğul verme eğilimi düşük olan değerli bir arı ırkıdır. Kafkas arısının anavatanı Ardahan’da başlayan kışlama artık tamamlandı.Kovanlardaki genel izlenim iyi.Geçen yıl sezon verimli geçti, bu yıl da aynı şekilde olmasını temenni ediyoruz.” sözlerini kullandı.
Kışlamadan çıkan kovanların ilk olarak seri halde kontrollerinin yapıldığını belirten Aydın, beslenme yeterliliğine ve ana arı varlığına dikkat edildiğini söyledi.
Ana arı olmayan kolonilere kontrollerde genç ana arılar verildiğini belirten Aydın, şunları kaydetti:
“Aynı zamanda erken ilkbahar olduğu için koloniye arı keki dediğimiz bal, polen ve pudra şekerinden oluşan bir bileşen veriyoruz. Erken ilkbaharda koloniler bu kek yardımıyla kendi besin ihtiyaçlarını karşılıyor. Yine koloni bakımı sırasında bu dönemde hastalık ve zararlı kontrolleri yapılır.Bu kontrollerde kolonide ‘varroa’ gibi zararlıların olması durumunda .